Citrien

Werking Citrien

citrien, betekenis, informatie, spiritueel, werking
grote citrien punt

Citrien is een even krachtige als zeldzame steen. De edelsteen kent krachten die enig in hun soort zijn. Zo reinigt de steen zichzelf en heeft het direct contact met zonne-energie. Hij werkt hartverwarmend, gaat depressies tegen door de drager simpelweg elke dag vrolijk te stemmen, geeft zelfvertrouwen en maakt vastberaden. Als de steen dan ook nog eens voorspoed aantrekt, extravert en creatief maakt en energie geeft dan is één ding duidelijk: Citrien is een ‘must have’.

Spiritueel

De steen trekt geluk, voorspoed, succes, rijkdom en overvloed aan en stimuleert de drager om dit met anderen te delen. Citrien maakt creatief en bevordert zelfexpressie en helpt om conflicten binnen een groep op te lossen. Ook biedt het bescherming voor de aura en reinigt het de chakra’s.

Emotioneel & Mentaal

Een zonnige en verwarmende steen. Het gele mineraal bevordert zelfvertrouwen, zelfrespect, individualiteit, extraversie en stimuleert zelfverwezenlijking. Het geeft energie, levensvreugde en moed en helpt zo depressies, (faal)angsten, fobieën en zelfdestructief gedrag te overwinnen.

Fysiek

Ook fysiek zorgt de steen voor energie. Het stimuleert de spijsvertering en heeft een gunstige invloed op de maag, milt, alvleesklier (suikerziekte) en darmen. Ook helpt de zonnige steen bij infecties van de nieren en blaas, verbetert het de bloedcirculatie en helpt het mensen met chronisch vermoeidheidssyndroom. Bij ouderdomssuikerziekte (diabetes mellitus) is het raadzaam om hem te dragen en regelmatig water te drinken waar de steen een periode in heeft liggen trekken, zo’n 24 uur is genoeg. Dit stimuleert de alvleesklier. De steen kan ook preventief gedragen worden.

soorten

Citrien die aluminium bevat (is vaak wat lichter getint dan de ijzerhoudende variant) heeft een stimulerende en regenererende werking op de zenuwen. Zenuwen die beschadigd zijn door beknelling of uitrekken, worden geheeld door het mineraal.

Citrien is geel of oranjebruin van kleur. De steen behoort tot de macrokristallijne kwartsfamilie. De gele gelukbrenger wordt vaak nagemaakt door Amethist of Rookkwarts te verhitten. Deze variant werkt minder krachtig dan natuurlijk voorkomende. Smokey Citrine is een combinatie van Citrien en Rookkwarts en verenigt de eigenschappen van beide stenen in zich. Verhitte Amethist wordt verkocht onder allerlei schilderachtige handelsnamen, zoals Bahia- en Madeira Citrien.

Ook namen zoals Bahia Topaas, Madeira Topaas, Spaanse Topaas, Uruguay Topaas en Goudtopaas komen voor. Dan gaat het om vervalsingen van de edelsteen Topaas, die sterk lijkt op Citrien.
De steen is nauw verwant met bergkristal, amethist en rookkwarts. Citrien en Amethist kunnen in één steen voorkomen: het resultaat wordt Ametrien genoemd, een prachtige steen, zeker de moeite waard.

Donkere varianten van Citrien zijn ijzerhoudend terwijl de hele lichte varianten aluminiumhoudend zijn.

Toepassingen Citrien

citrien, betekenis, informatie, spiritueel, werking
Citrien dubbeleinder

Draag het mineraal aan een lange ketting zodat het bij de plexus solaris (3e chakra, gevoelswarmte) hangt voor meer energie, levenskracht en een diepere connectie met de eigen ziel.

Sterrenbeeld

Boogschutter, Leeuw , Maagd, Stier, Tweelingen

Chakra

3e chakra (zonnevlecht, gevoelswarmte)

Weetjes Citrien

Een andere naam voor de steen is citroenkwarts en is afgeleid van Latijn citrus, ‘citroenboom’.

Al duizenden jaren wordt de edelsteen gezien als een stukje van de zon. Romeinen gebruikten hem als amulet tegen rampspoed en duisternis, en voor een zeer lang en gezond leven. Romeinse soldaten droegen hem soms op hun borstschild.

Het werd in de Middeleeuwen voorgeschreven als middel tegen depressie vanwege gebrek aan licht, en bij voorjaarsmoeheid. Citrien zou ook voor een lang en gelukkig huwelijk zorgen – reden waarom het mineraal graag in hangertjes en ringen werd gezet en gedragen.

Citrien is de enige steen die direct in contact staat met de zon. Hij draagt de zonne-energie in zich waardoor de steen weinig verzorging nodig heeft. Het is niet nodig de steen te wassen zodat hij geladen is. Wel houdt elke steen van water. Dit regelt het allemaal zelf. Een andere steen die met de zon wordt geassocieerd is Zonnesteen. Deze heeft echter niet de connectie die Citrien kenmerkt.

Namaak?

Een Citrien kopen is nog lastiger als gedacht omdat er van de edelsteen erg veel namaak in omloop is. Deze stenen dragen iets van de energie in zich mee maar zijn velen malen zwakker. Veelal is het verhitte Amethist (verhit tot 500 graden!) of Rookkwarts waar een beetje Citrien in zit. Bij Happy Spirit maken we het je gemakkelijk en vermelden we er duidelijk bij of het Natuur Citrien (echte), Verhitte Amethist of een combinatie van Citrien en Rookkwarts (Smokey Citrine) betreft. Wel zo transparant vinden wij.

N.b. Natuurlijk zijn de stenen niet enkel voor de hier genoemde sterrenbeelden en chakra’s maar doen ze ook voor anderen hun werk. De genoemde chakra’s zijn waar de steen automatisch haar positieve eigenschappen inzet terwijl de sterrenbeelden die genoemd worden van nature uit extra behoefte aan de steen hebben. De steen doet zijn werk dus net zo goed voor ieder ander. Stenen en andere alternatieve geneeswijzen zijn nooit een vervanging voor de medische wetenschap. Raadpleeg daarom altijd eerst een arts.

Hieronder een kleine selectie uit onze webwinkel