Jade

informatie jade, betekenis en werking
De steen lijkt solide maar met een lamp zie je dat jade doorschijnend is

Werking Jade

Jade is in Azië en vooral China de meest populaire steensoort en in Nederland nu langzaamaan bezig met een ware opmars. De steen is niet enkel door haar bijna mysterieus diepe groen gewild. Ze heeft een aantal andere verleidelijk fijne eigenschappen. Jade reinigt, beschermt (voornamelijk fysiek) en zorgt voor harmonie en evenwicht. Een andere veel geroemde eigenschap is haar kracht om welvaart, geluk en voorspoed aan te trekken. Spiritueel gezien helpt Jade bij het bevorderen van wijsheid en zuiverheid. Het versterkt je verbinding met het spirituele rijk en helpt je om diepere inzichten te verkrijgen tijdens meditatie. De steen wordt vaak gebruikt om negatieve energieën af te weren en een beschermend aura te creëren, waardoor je spirituele groei en balans kunt ervaren.

Spiritueel

Jade staat ook wel bekend als de ‘droomsteen’. Plaats de steen op het 3e oog om prachtige diepe dromen aan te vragen. De groene dromer zorgt meteen ook dat dromen beter in het geheugen blijven bij ontwaken. Draag Jade bij je en heb altijd een persoonlijk voorraadje wonderen op zak. Het dragen van deze steen zorgt dat de magie haar werk doet. Op de meest vreemde momenten besluit de steen om extra geluk en mooie situaties aan te trekken. Het put uit haar magie voorraad en het leven verandert ineens ten goede. Het is een goede steen om bij je te dragen tijdens een reis of vakantie voor wat extra bescherming. Jade staat bekend als een krachtige steen van harmonie en welvaart. Spiritueel gezien helpt jade bij het bevorderen van wijsheid en zuiverheid. Het versterkt je verbinding met het spirituele rijk en helpt je om diepere inzichten te verkrijgen tijdens meditatie. De steen wordt vaak gebruikt om negatieve energieën af te weren en een beschermend aura te creëren, waardoor je spirituele groei en balans kunt ervaren.

Emotioneel & Mentaal

Jade verwijdert met zachte hand negatieve gedachten en irritaties. Het geeft balans in je persoonlijkheid, zorgt er voor dat het leven gemakkelijker is. Taken die voorheen lastig en complex leken? Daar rol je nu met gemak doorheen. Geeft creatieve ideeën en tegelijk de kracht te geven om ze uit te voeren. Bovendien de steen om emoties los te laten en stimuleert zelfredzaamheid en zelfverwezenlijking. Op emotioneel en mentaal vlak is het dus een kalmerende en stabiliserende steen. Het helpt bij het verminderen van angst en stress, en bevordert innerlijke vrede en sereniteit. Jade ondersteunt je zoals eerder genoemd bij het loslaten van negatieve gedachten en emoties, waardoor je een positiever en optimistischer perspectief krijgt. Het is een uitstekende steen voor het bevorderen van emotionele veerkracht en zelfvertrouwen, waardoor je beter in staat bent om met uitdagingen om te gaan.

Fysiek

Fysiek gezien wordt Jade vaak gebruikt vanwege zijn helende eigenschappen. Het staat bekend om zijn vermogen om het immuunsysteem te versterken en het lichaam te helpen ontgiften. Het kristal kan bijdragen aan een betere bloedsomloop en bevordert algehele gezondheid en vitaliteit. Daarnaast wordt de steen soms toegepast om pijn en spanning te verlichten, vooral in spieren en gewrichten. Door de rustgevende energie van de steen te omarmen, kun je een groter gevoel van fysiek welzijn en balans ervaren. Fysiek werkt de edelsteen sterk reinigend, brengt allerlei lichamelijke systemen in balans en verwijdert gifstoffen uit het lichaam. Het heeft een positieve werking op nieren en bijnieren, blaas, het zenuwstelsel, vruchtbaarheid, botten en bij de bevalling.

Soorten

Jade is meestal olijfkleurig maar kan van lichtgroen tot geel naar bruin en paars gaan. Jade is doorschijnend tot opaak met een glasachtige tot zijdeglans. De beschreven werking in dit artikel doet opgeld voor alle soorten Jade maar specifieke kleuren hebben zo nog hun eigen extra ‘krachten’.

Gele Jade

Gele Jade brengt harmonie, zuiverheid, geeft een gevoel van verbinding met het eigen zelf en geeft zo innerlijke rust. Het zorgt voor de verbinding tussen geest en lichaam, openbaart universele wijsheden en geeft inzicht in de dromenwereld. De edelsteen brengt overvloed op het seksuele vlak het laat de drager seksuele gevoelens beter ervaren en uitdragen.

Deze gele edelsteen beschermt tegen letsel, negatieve invloeden en er wordt gezegd dat het er voor zorgt dat een zwangerschap probleemloos verloopt. Het gaat labiliteit tegen en heeft verder een goede invloed bij: moeite met loslaten, problemen met de

informatie gele jade, betekenis en werking
Gele Jade stenen

bijnieren en nieren, bevallingen, problemen met de heupen, opvliegers, vochthuishouding, de milt, reumatische pijnen, vruchtbaarheidsproblemen, blaasklachten,  maagklachten, sinusitis, infecties, knieklachten, menopauze, oogziekten,  slechte spijsvertering en bedwateren. Bekijk de steen hier.

Witte Jade

Witte Jade is een symbool van zuiverheid en sereniteit. Sterk helende traumaverwerker. Zorgt voor harmonie en evenwicht. Trekt voorspoed aan en helpt om weer geheel in balans te komen. Witte Jade versterkt contact met hogere energieën en lichtwezens. Bekijk de steen hier.

Groene Jade

Groene jade is bekend om zijn specifieke werking op zowel het emotionele als fysieke vlak. Deze edelsteen bevordert innerlijke rust en helpt bij het loslaten van negatieve emoties zoals angst en stress. Op emotioneel vlak ondersteunt groene jade bij het ontwikkelen van liefde en mededogen, en helpt het bij het balanceren van het hartchakra, wat zorgt voor harmonie in relaties. Fysiek staat groene jade bekend om zijn helende eigenschappen, zoals het versterken van het immuunsysteem en het bevorderen van een gezonde bloedsomloop. De steen helpt ook bij het ontgiften van het lichaam door het afvoeren van negatieve energieën en gifstoffen. Groene jade is een krachtige bondgenoot voor iedereen die op zoek is naar emotionele balans en fysieke vitaliteit, en biedt een kalmerende energie die bijdraagt aan een algeheel gevoel van welzijn.

Verzorging van Jade

Jade is een prachtige en waardevolle edelsteen die, met de juiste zorg, zijn schoonheid en energie kan behouden. Het is belangrijk om jade regelmatig schoon te maken om zowel fysieke als energetische onzuiverheden te verwijderen. Je kunt dit doen door de steen af te spoelen onder stromend water en vervolgens zachtjes te drogen met een zachte doek. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, aangezien deze de steen kunnen beschadigen.

Naast fysieke reiniging is het ook goed om jade energetisch te zuiveren. Dit kan door de steen een paar uur in direct zonlicht of maanlicht te leggen, wat helpt om de energie van de jade te revitaliseren. Een andere methode is om de steen in een kom met zout of op een bedje van hematietstenen te plaatsen, die negatieve energieën kunnen absorberen.

Het is ook belangrijk om jade te beschermen tegen harde schokken en extreme temperaturen. Bewaar de steen op een veilige plek, bij voorkeur apart van andere sieraden, om krassen en beschadigingen te voorkomen. Door deze eenvoudige verzorgingsmethoden toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je jade zijn glans en energetische kwaliteiten behoudt.

Sterrenbeelden en Jade

Jade is een edelsteen die bekend staat om zijn eigenschappen van harmonie, zuivering en welvaart. Deze steen resoneert bijzonder goed met de sterrenbeelden Weegschaal, Vissen, Kreeft en Tweelingen. Elk van deze tekens kan profiteren van de kalmerende en balancerende energie.

Weegschaal (23 september – 22 oktober)

Weegschalen streven naar balans en harmonie in hun leven. Jade helpt Weegschalen bij het vinden van innerlijke rust en evenwicht, zowel in hun emoties als in hun relaties. Deze steen bevordert vrede en stabiliteit, waardoor Weegschalen gemakkelijker kunnen navigeren door conflicten en stressvolle situaties. De steen ondersteunt hen bij het bevorderen van rechtvaardigheid en eerlijkheid in hun interacties met anderen.

Vissen (19 februari – 20 maart)

Vissen zijn intuïtieve en spirituele individuen die vaak diep in hun emoties en dromen duiken. Jade biedt Vissen emotionele bescherming en helpt hen om hun gevoelige aard in balans te brengen. Deze steen bevordert spirituele groei en versterkt hun verbinding met hun innerlijke wijsheid. Het helpt Vissen ook om negatieve energieën af te weren, wat hun spirituele en emotionele welzijn ten goede komt.

Kreeft (21 juni – 22 juli)

Kreeften zijn gevoelig en zorgzaam, en ze hebben vaak behoefte aan een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Jade helpt Kreeften om hun emoties te kalmeren en biedt bescherming tegen negatieve invloeden. Deze steen bevordert innerlijke vrede en stabiliteit, wat essentieel is voor het welzijn van Kreeften. Het kristal ondersteunt hen bij het ontwikkelen van een gevoel van zelfliefde en emotionele veerkracht.

Tweelingen (21 mei – 20 juni)

Tweelingen zijn nieuwsgierig, communicatief en altijd op zoek naar nieuwe ervaringen. Jade helpt Tweelingen om hun energieën te balanceren en biedt hen de rust die ze nodig hebben om gefocust en geaard te blijven. Deze steen bevordert helderheid van geest en ondersteunt hen bij het maken van weloverwogen beslissingen. De steen helpt Tweelingen ook om harmonie in hun relaties te vinden en bevordert een positieve, optimistische houding.

Kortom, jade is een waardevolle steen voor Weegschaal, Vissen, Kreeft en Tweelingen. Het biedt harmonie, emotionele balans en bescherming, waardoor deze sterrenbeelden hun unieke eigenschappen kunnen versterken en een gevoel van welzijn en stabiliteit kunnen ervaren.

Jade en Chakra’s

Jade is een edelsteen die nauw verbonden is met het hartchakra, maar het kan ook invloed hebben op andere chakra’s. Het is een steen van liefde, harmonie en balans, en helpt bij het openen en helen van het hartchakra. Door het dragen van Jade of het gebruiken van de steen tijdens meditatie, krijgt het hart chakra de harmonie en balans waar het zo naar verlangt. Dit draagt bij aan emotionele genezing en het bevorderen van liefde en mededogen.

Hartchakra

Het hartchakra bevindt zich in het midden van de borst en is het centrum van liefde, mededogen en relaties. Jade helpt bij het zuiveren en openen van het hartchakra, wat leidt tot een diepere verbinding met jezelf en anderen. Het bevordert onvoorwaardelijke liefde, innerlijke vrede en emotionele balans. Door het hartchakra in balans te brengen, helpt het kristal om oude wonden en negatieve emoties los te laten, waardoor ruimte ontstaat voor positieve energie en vreugde.

Overige Chakra’s

Hoewel Jade voornamelijk verbonden is met het hartchakra, kan het ook een positieve invloed hebben op andere chakra’s. Het helpt bij het aarden van energieën en kan ondersteunend werken voor het wortelchakra (1e), wat bijdraagt aan een gevoel van veiligheid en stabiliteit. Daarnaast kan de steen, door zijn kalmerende en harmoniserende eigenschappen, een gunstig effect hebben op het kruinchakra (7e), wat spirituele groei en inzicht bevordert.

In het kort is Jade een veelzijdige steen die vooral het hartchakra balanceert en zuivert, maar ook een positieve invloed kan hebben op andere chakra’s. Door jade te integreren in je spirituele en energetische praktijk, kun je een diepere staat van emotionele en spirituele harmonie bereiken.

Geschiedenis van Jade

Jade heeft een rijke en oude geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. In China wordt het populaire gesteente al meer dan 5000 jaar gewaardeerd, niet alleen om zijn schoonheid maar ook om zijn symbolische betekenis van zuiverheid, bescherming en onsterfelijkheid. De steen werd gebruikt voor het maken van sieraden, rituele objecten en kunstwerken. In Meso-Amerika werd Jade door de Olmeken, Maya’s en Azteken gebruikt voor het maken van kostbare maskers, bijlen en sieraden, en het werd vaak geassocieerd met de goden en het hiernamaals.

Waar Bestaat Jade Uit?

Jade komt in twee hoofdvariëteiten voor: Jadeïet en Nefriet. Jadeïet is een pyroxeenmineraal en bestaat voornamelijk uit natrium- en aluminium-silicaten, terwijl nefriet een amfiboolmineraal is en bestaat uit calcium, magnesium en ijzersilicaten. Beide soorten hebben een compacte structuur, wat de steen zeer duurzaam maakt. Jade komt in verschillende kleuren voor, variërend van groen tot wit, geel, rood en zelfs zwart, afhankelijk van de mineralen die erin aanwezig zijn. Jadeiet is naast nefriet, één van de twee steensoorten die Jade genoemd wordt. Er zijn ook verschillende andere gesteente die als imitatie worden verkocht. Meestal wordt hier Serpentijn voor gebruikt. Dit wordt soms verkocht onder de naam New Jade, maar dit is geen echte Jade het benadert de werking wel.

Vindplaats van Jade

Jade wordt wereldwijd gevonden, maar enkele van de bekendste vindplaatsen zijn in Azië en Midden-Amerika. China, Myanmar (Birma) en Guatemala zijn beroemde bronnen van jadeïet, terwijl nefriet voornamelijk wordt gevonden in landen zoals Rusland, Canada, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten (Alaska en Wyoming). Elk van deze locaties produceert jade van verschillende kwaliteiten en kleuren, wat bijdraagt aan de diverse toepassingen en culturele betekenissen van deze edelsteen.

Nefriet Jade vs. Jadeïet Jade

Jade is al duizenden jaren een geliefde edelsteen, gewaardeerd om zowel zijn schoonheid als zijn spirituele en culturele betekenis. Echter, wat veel mensen niet weten, is dat er twee hoofdtypen Jade zijn: Nefriet en Jadeïet. Deze edelstenen, hoewel vaak over één kam geschoren, hebben unieke eigenschappen en verschillen die hun waarde, fysieke eigenschappen en spirituele betekenis beïnvloeden. In deze tekst verkennen we de verschillen tussen Nefriet Jade en Jadeïet Jade, en ontdekken we wat elke soort zo bijzonder maakt.

Verschillen in Gesteente

Nefriet Jade:

  • Samenstelling: Nefriet is een calcium-magnesium-ijzer-silicaat.
  • Kleur: Meestal komt Nefriet voor in kleuren variërend van wit tot verschillende tinten groen, maar kan ook bruine, grijze en zelfs zwarte kleuren hebben.
  • Structuur: Nefriet heeft een vezelige structuur, wat het extreem taai maakt en moeilijk te breken.
  • Herkomst: Nefriet wordt voornamelijk gevonden in landen zoals China, Nieuw-Zeeland, Rusland en Canada.

Jadeïet Jade:

  • Samenstelling: Jadeïet is een natrium-aluminium-silicaat.
  • Kleur: Jadeïet komt in een breder scala aan kleuren voor, inclusief intens groen (bekend als keizerlijk jade), wit, lavendel, oranje, rood en zelfs zwart.
  • Structuur: Jadeïet heeft een korrelige structuur en is harder en dichter dan Nefriet.
  • Herkomst: Jadeïet wordt voornamelijk gevonden in Myanmar (Birma), Guatemala en Japan.

Waardeverschillen

De waarde van Jade wordt voornamelijk bepaald door de kwaliteit en zeldzaamheid.

  • Nefriet Jade: Hoewel Nefriet Jade historisch zeer gewaardeerd werd, vooral in China, is het over het algemeen minder kostbaar dan Jadeïet. De waarde kan echter aanzienlijk zijn voor bijzonder mooie en goed bewerkte stukken.
  • Jadeïet Jade: Jadeïet Jade, vooral het intens groene keizerlijke Jade, wordt beschouwd als de meest waardevolle soort Jade en kan astronomische prijzen halen op de markt. De kleur, transparantie en textuur spelen een grote rol in de waardebepaling.

Spirituele Werking: zijn er verschillen?

Hoewel beide soorten Jade gewaardeerd worden om hun spirituele en helende eigenschappen, is er hoegenaamd geen fundamenteel verschil in de spirituele werking tussen Nefriet en Jadeïet. Beide stenen worden gezien als krachtige beschermers die negatieve energieën afweren en hun drager helpen om een staat van innerlijke rust en balans te bereiken. Ze bevorderen kalmte, wijsheid en emotionele genezing, en worden vaak geassocieerd met het hartchakra, wat helpt bij het bevorderen van liefde en harmonie.

Echter, Jadeïet heeft verschillende varianten die specifieke eigenschappen kunnen hebben. Bijvoorbeeld, de intens groene keizerlijke Jade wordt vaak beschouwd als bijzonder krachtig en wordt geassocieerd met voorspoed en geluk. Lavendel Jadeïet, een andere variant, heeft een meer subtiele energie en werkt ook op het kruinchakra, wat helpt bij spirituele groei en verlichting. Deze variaties binnen Jadeïet zorgen voor een diversiteit aan spirituele werkingen, afhankelijk van de specifieke kleur en kwaliteit van de steen.

Over het algemeen blijft Jade, of het nu Nefriet of Jadeïet is, een symbool van bescherming, heling en spirituele kracht, met specifieke nuances afhankelijk van de exacte soort en kleur van de steen.

De chakra’s en sterrenbeelden die we in het artikel zetten daar doet de steen het best zijn werk. De genoemde chakra’s zijn waar de steen automatisch haar positieve eigenschappen inzet terwijl de sterrenbeelden die genoemd worden van nature uit extra behoefte aan de steen hebben. De steen doet zijn of haar werk dus net zo goed voor ieder ander. Stenen en andere alternatieve geneeswijzen zijn nooit een vervanging voor de medische wetenschap. Het is dan ook verstandig om altijd eerst een arts te consulteren en die aanwijzingen op te volgen.

Hieronder een kleine selectie uit onze webwinkel