Wat is het verschil tussen Edelstenen en Kristallen?

meerdere kristallen en edelstenen

In de fascinerende wereld van mineralen, edelstenen en kristallen is het niet altijd duidelijk waar de lijn wordt getrokken tussen edelstenen en kristallen. Hoewel beide termen vaak door elkaar worden gebruikt, bestaan er significante verschillen die hun unieke kenmerken, vorming, en betekenis benadrukken. In dit artikel duiken we dieper in wat edelstenen en kristallen zijn, ontdekken we wat hen onderscheidt en verkennen we de betekenis achter deze natuurlijke wonderen.

Wat zijn Edelstenen?

Edelstenen zijn zeldzame mineralen die gekenmerkt worden door hun schoonheid, duurzaamheid, en zeldzaamheid. Een edelsteen kan bestaan uit een of meerdere mineralen. Een mineraal is een stof, enkelvoudig of samengesteld, die natuurlijk ontstaat en door geologische processen wordt gevormd. Edelstenen kunnen worden onderscheiden op basis van verschillende eigenschappen, waaronder kleur, helderheid, snijvorm, en hardheid. De waarde van een edelsteen wordt bepaald door deze kenmerken, waarbij kleur vaak het meest bepalend is.

Er zijn veel verschillende soorten edelstenen, waarvan sommige, zoals Robijnen, Saffieren, en Smaragden, algemeen bekend zijn vanwege hun buitengewone hardheid, schittering en kleur. Andere, minder bekende edelstenen zoals Aquamarijn, Topaas en  zijn ook zeer gewaardeerd om hun unieke schoonheid en kleuren.

Sinds 1967 wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen edelstenen en halfedelstenen. Voordien mochten enkel stenen met een hardheid tussen de 7 en 10, die ook nog eens loepzuiver waren zich edelsteen noemen.

Wat zijn Kristallen?

Kristallen, daarentegen, zijn zuivere stoffen waarvan de atomen, moleculen, of ionen in een geordend patroon zijn gerangschikt, wat resulteert in een externe symmetrische vorm. Een kristal is dus elke vaste materie gekenmerkt door een ordelijke structuur, waarbij atomen zich op precieze afstanden en met exacte hoeken ten opzichte van elkaar positioneren, resulterend in de vorming van een kristal. Hoewel alle edelstenen als kristallen kunnen worden beschouwd als ze een kristallijne structuur hebben, zijn niet alle kristallen edelstenen, denk hierbij aan suiker kristallen of sneeuwvlokken. Stenen waar je bij kristallen meteen aan denkt zijn kwartssoorten zoals Bergkristal en Amethist.

Hoe groeien kristallen?

Wetenschappers beschrijven kristallen vaak als ‘groeiend’, hoewel ze volgens diezelfde wetenschap niet levend zijn. In verborgen holtes onder de grond ontwikkelen kristallen zich doordat atomen zich aaneenschakelen in gestructureerde driedimensionale patronen. Elk kristal start als een klein geheel en wordt groter door de toevoeging van meer atomen. Vele kristallen ontstaan uit water dat verzadigd is met opgeloste mineralen, maar dit is geen strikte voorwaarde; ze kunnen ook vormen uit gesmolten rots of dampen. Door de effecten van temperatuur en druk vormen atomen zich tot een indrukwekkende verscheidenheid aan kristalstructuren. Deze diversiteit en de perfectie in vorm en symmetrie zijn wat wetenschappers al generaties lang fascineert in de studie van mineralen.

Als je dan de spirituele kijk er op los laat dan zeggen we dat alles een ziel heeft en alles leeft. Volgens de spirituele kijk zijn kristallen (en edelstenen) levende wezens en is het dus niet gek dat ze ook groeien.

Het verschil tussen een Kristal en een Edelsteen

Het primaire verschil tussen edelstenen en kristallen ligt in hun samenstelling en gebruik. Edelstenen zijn vaak specifieke mineralen die diep in de aarde worden gevonden en gewaardeerd worden om hun esthetische eigenschappen. Kristallen hebben daarentegen een bredere definitie en omvatten niet alleen mineralen, maar ook organische verbindingen die kristalliseren uit oplossingen of bij afkoeling van gesmolten materiaal.

Een ander belangrijk onderscheid is de waarde en zeldzaamheid. Edelstenen zoals diamanten, saffieren en robijnen zijn zeer gewild in de sieradenindustrie vanwege hun ongeëvenaarde schoonheid en duurzaamheid. Kristallen zoals kwarts en amethist zijn weliswaar prachtig, maar over het algemeen meer beschikbaar en dus minder kostbaar.

Is een Edelsteen dus een Kristal?

Hierover verschillen de meningen enigszins. Elke Edelsteen bestaat uit een of meerdere kristallen, zij het goed gevormd met een perfecte symmetrie tot aan vervuild. Een Edelsteen heeft altijd kristalvorming en dus zou je het een kristal kunnen noemen. Hoewel puristen vinden dat een kristal netjes uit een kristalsoort bestaat en er geen meerdere door elkaar mogen lopen. Een kwarts soort mag dan enkel kwarts dragen om een kristal te zijn, anders noemen zij het graag Mica of een gesteente. Bij Happy Spirit houden we het graag wat losser en sluiten we geen enkel kristal uit. Ten slotte, mensen zijn ook mensen en vaak net als kristallen nog interessanter door de vele familielijnen die door elkaar heen lopen. Hoe meer kristalsoorten zich mixen met elkaar en mineralen, hoe interessanter wij de steen vinden. Maar dat is een mening gebaseerd op helende krachten.

Is een Kristal dan ook een Edelsteen?

Ook hier liggen de meningen een ietwat verdeeld. Kijk je naar onze vorige beredeneringen dan zag je; ja een kristal is een edelsteen. Nu zijn er weer andere groepen die vinden dat de term edelsteen enkel is weggelegd voor de meest zeldzame en dure varianten zoals Robijn en Smaragd. Zij zouden kwarts soorten zoals Bergkristal en Amethist uitsluiten. Volgens ons een vreemd. Voor ons is het antwoord duidelijk. Ja Kristallen en Edelstenen zijn hetzelfde. Maar je zou mocht je willen een onderscheid kunnen maken en zeggen dat kristallen zuiver van stof zijn en edelstenen gemengd met meerdere mineralen. Als je deze stelregel aanhoudt is het echter wel weer heel moeilijk te duiden welke steen wat is. Vooral omdat bijna elk gesteente wel uit meerdere onderdelen bestaat. Ten slotte zijn Amethist en Bergkristal toch ook beiden kwartssoorten gekenmerkt door wat andere mineralen, zijn zij dan dus ook geen kristal? Het lijkt veel logischer om het onderscheid niet te maken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>