Amethist (amethyst)

informatie amethist, werking en betekenis
amethist ruwe punt

Werking Amethist

Amethist is een van de meest beminde steensoorten. De diep paarse kleur spreekt tot de verbeelding maar ook haar esoterische eigenschappen zijn niet mis. Zo werkt de steen zuiverend en beschermend maar gaat het kracht arsenaal helemaal los bij de kruin en het 3e chakra. De steen helpt openen voor spirituele vaardigheden en deze te vergroten voor diegenen die ze al hebben ontdekt. Contact maken met hogere energie doe je gemakkelijk en veilig met Amethist. De krachtige paarse steen plaatst een lichtveld om haar drager (of een ruimte) heen die beschermt, voedt en heelt.

Emotioneel & Mentaal

Amethist staat bekend om zijn kalmerende energie die kan helpen bij het verminderen van stress, angst en spanning. Het dragen van amethist of het plaatsen ervan in de omgeving kan een gevoel van kalmte en ontspanning bevorderen, waardoor de geest tot rust komt en emotionele onrust wordt verminderd. De steen geeft daarnaast inzicht in gevoelszaken en helpt om ervaringen een plek te geven. Bij trauma’s, verlies en rouw brengt de edelsteen verlichting en brengt haar drager geleidelijk naar het volgende stadium. Geeft inzicht in gedrag en keuzes die je maakt. De steen helpt hierdoor bij het erkennen van slechte gewoonten en verslavingen zodat ze opgelost kunnen worden. Het kristal wordt geassocieerd met het bevorderen van emotionele balans en stabiliteit. Het kan helpen bij het verlichten van stemmingswisselingen en het creëren van een gevoel van innerlijke harmonie. Amethist kan ook helpen bij het loslaten van negatieve emoties en het bevorderen van een positieve mindset.

Spiritueel

De mooi paarse steen gooit tegelijk de spirituele kanalen open en beschermt ze. Zuivert spirituele energie en zorgt dat communicatie met boven beter doorkomt. Alsof een krakende radiozender ineens helder is. Zoals eerder aangegeven vergoot dit kristal spirituele vaardigheden en laat het zien dat we spirituele wezens zijn met een aardse ervaring en niet andersom. Spiritualiteit is een wezenlijk onderdeel van het zijn. Het is dan ook tijd om jouw eigen spirituele zijn te integreren en weer heel te zijn. Amethist staat bekend om zijn vermogen om negatieve energieën af te weren en te transformeren. Het kan een beschermende schild creëren om de drager te beschermen tegen negatieve invloeden en energetische aanvallen.

Fysiek

Naast spirituele, emotionele en mentale eigenschappen, heeft Amethist ook verschillende fysieke effecten waarvan wordt gezegd dat ze gunstig zijn voor het lichaam. Amethist wordt veel gebruikt om hoofdpijn en migraine te verlichten. Plaats de steen op het voorhoofd tijdens meditatie of rust om de pijn te verzachten en de geest tot rust te brengen. Een goede nachtrust en het verlichten van slapeloosheid gewenst? Ook dan is deze paarse duizendpoot een goede keus. De steen wordt vaak naast het bed geplaatst of onder het kussen gelegd om een ​​kalmerende en rustgevende energie te bieden die de slaap bevordert.

De steen kan het immuunsysteem stimuleren en de algehele gezondheid kan verbeteren. Een detox met Amethist? Het gesteente wordt beschouwd als reinigend en kan helpen bij het verwijderen van toxines uit het lichaam. Maar ook spieren, stress en hoofdpijnen zijn enorm gebaat bij dit genezende kristal.

Sterrenbeeld

Amethist past zeer goed bij de hieronder genoemde sterrenbeelden. Dit omdat de uitdagingen en positieve kanten van de sterrenbeelden goed matchen met dit paarse kristal. Voor andere sterrenbeelden is het echter ook gewoon een heerlijke steen.

Kreeft, Ram, Weegschaal, Tweelingen, Vissen & Waterman

informatie amethist, werking en betekenis
chevron amethist stenen

Chakra

6e chakra (Voorhoofd, intuïtie), 7e chakra (kruin, overgave & geloof)

Toepassingen

Leg de steen of cluster onder het hoofdkussen of op het nachtkastje om in- en doorslapen te bevorderen. Ook helpt het tegen nachtmerries.

Het regelmatig dragen van de steen stimuleert de Alvleesklier. Dit kan dus een gunstige uitwerking hebben voor mensen met suikerziekte.

Amethist weetjes

Amethist is afgeleid van het Griekse woord amethustos = tegen de roes of niet bedwelmend en vindt zijn oorsprong in het oude bijgeloof dat de drager ervan beschermd wordt tegen de roeswerking van wijn. Van wijn die gedronken wordt uit een van Amethist vervaardigde beker zou men niet dronken kunnen worden.

De oude Grieken en Romeinen hadden nog meer manieren om dronkenschap tegen te gaan waarbij ze de steen gebruikten. Zo werd de steen onder de tong gelegd terwijl men dronk of gedragen als amulet tegen dronkenschap, hoofdpijn en de kater. Vergaten ze de steen te gebruiken tijdens de dronk, dan werd deze in verpulverde vorm de volgende dag ingenomen met water om de kater tegen te gaan.

Vindplaats

Amethist wordt over de hele wereld gevonden maar de grootste vindplaatsen zijn Uruguay en Brazilië.

Reinigen & Opladen: Hoe reinig je een Amethist?

Het reinigen en opladen van een Amethist edelsteen kan op verschillende manieren, afhankelijk van persoonlijke voorkeur en spirituele overtuigingen. Hier zijn enkele veelvoorkomende methoden:

  • Zoutwaterbad: Een methode die veel mensen aanhangen maar wij niet meteen aanraden. Zout kan immers bijtend werken en dus de mooie polijsting van een edelsteen aantasten. Wil jij dit risico wel nemen? Meng dan lauw water met wat zeezout. Zorg dat je niet teveel zeezout toevoegt (bijtend remember?) Laat de amethist enkele uren tot een nacht in het zoutwaterbad weken. Spoel de steen daarna af onder stromend water om eventuele resten zout te verwijderen en dep hem droog.
  • Water en milde zeep: Een methode om het kristal energie te geven (water) en meteen esthetisch schoon te maken (milde zeep). Vul een kom met lauw water en voeg een kleine hoeveelheid milde zeep toe. Dompel de Amethist onder en reinig voorzichtig met een zachte borstel. Spoel grondig af met schoon water en dep de steen droog met een zachte doek.
  • Rookreiniging: Brand witte salie, palo santo, ceder of andere reinigende kruiden en laat de rook rond de Amethist circuleren. Visualiseer dat de negatieve energieën uit de steen worden verwijderd. Zorg ervoor dat je de steen na de rookreiniging afveegt met een zachte doek om eventuele roetresten te verwijderen.
  • Maanlicht: Plaats de Amethist gedurende enkele uren tot een dag op een vensterbank waar het maanlicht direct op de steen valt. De maan zal de steen zuiveren van negatieve energieën.
  • Aarde: Begraaf de amethist voor een dag of langer in de aarde. Dit is een manier om de steen te ‘aarden’ en te reinigen. Houdt hierbij rekening  dat direct contact met de aarde de steen blootstelt aan bijtende zouten en andere mineralen. Wikkel de steen dus in een doek of plaats het in een houten kistje.
  • Zonlicht: Amethist opladen is zonlicht werkt energetisch gezien zeker. Het is echter wel zo dat de edelsteen hierdoor langzaam haar kleur verliest. Geen methode die wij zouden aanraden als het je om de prachtig paarse kleur te doen is.
  • Edelstenenbad: Plaats een mix van reinigende en opladende edelstenen rondom de Amethist of leg het kristal er bovenop. Een mooie combinatie om Amethist te reinigen zijn Bergkristal, Maansteen en Seleniet. Hier vindt je meer informatie over het reinigen van edelstenen.

Ongeacht welke methode je kiest, zorg ervoor dat je de amethist voorzichtig behandelt om krassen of beschadigingen te voorkomen. Bovendien kan niet elke methode geschikt zijn voor alle typen amethist, dus gebruik je gezond verstand en pas de reinigingsmethode aan op basis van je eigen intuïtie en de eigenschappen van de steen.

N.b. Natuurlijk zijn de stenen niet enkel voor de hier genoemde sterrenbeelden en chakra’s maar doen ze ook voor anderen hun werk. De genoemde chakra’s zijn waar de steen automatisch haar positieve eigenschappen inzet terwijl de sterrenbeelden die genoemd worden van nature uit extra behoefte aan de steen hebben. De steen doet zijn werk dus net zo goed voor ieder ander. Stenen en andere alternatieve geneeswijzen zijn nooit een vervanging voor de medische wetenschap. Raadpleeg daarom altijd eerst een arts.

Hieronder een kleine selectie uit onze webwinkel