Zoutsteen

Werking Zoutsteen

Zoutsteen uit de Himalaya is naast een lust voor het oog ook gewoon heel nuttig. Deze handige helper creëert een oase van rust in de ruimte waar hij staat. Zoutsteen is bijvoorbeeld uitermate geschikt in slaapkamers zodat er rustig geslapen kan worden. Maar ook voor een zuivere lucht en bij huid aandoeningen word het reinigend mineraal erbij gehaald. De steen vermindert bijvoorbeeld stresseczeem en huideczeem.

Himalaya Zoutsteen brokken in een houten mand
Himalaya Zoutsteen

Behalve dat deze zoutstenen een werkelijk prachtig zijn, werken ze ook revitaliserend. Hoe wij ons voelen hangt volgens wetenschappers af van het aantal positieve en negatieve ionen in de lucht. Een teveel aan positieve ionen, veroorzaakt door o.a. beeldschermen, sigarettenrook, en elektrische apparatuur, kan leiden tot lusteloosheid en depressiviteit. Dit kan worden tegengegaan door een hoge concentratie aan negatieve ionen, deze zijn o.a. aanwezig bij watervallen, aan zee, na een onweersbui maar ook bij zoutkristallen. Zoutsteen zuivert de lucht van positief geladen ionen. Zoutsteen brengt evenwicht in de elektrische lading van ruimtes.

Wat is Zoutsteen?

Zoutsteen, vooral de variant uit de Himalaya, wordt gewonnen uit de oude zoutmijnen aan de voet van het Himalayagebergte, voornamelijk in Pakistan. De stenen zijn beroemd om hun natuurlijke roze tot oranjerode tinten (terwijl ze er ook in het wit zijn), die ze te danken hebben aan de rijke mineralenmix waaruit ze bestaan. Elk stuk Himalaya Zoutsteen is uniek, met eigen specifieke kleurpatronen en kristalvormen, wat ze niet alleen prachtig maakt, maar ook veelzijdig in gebruik.

Zuiverende Eigenschappen

Zoutsteen staat vooral bekend om zijn hygroscopische eigenschappen: het kan vocht uit de omgeving absorberen. Wanneer dit vocht verdampt, door bijvoorbeeld de warmte van de ingebouwde lamp of simpelweg de warmte in de woonkamer, worden negatieve ionen vrijgegeven. Deze ionen zijn bekend om hun vermogen om:

  • Luchtzuivering: Ze verminderen allergenen, stof en verontreinigende stoffen in de lucht, wat Himalaya Zoutsteen ideaal maakt voor mensen met luchtwegproblemen.
  • Verlichting van stress en verbetering van slaap: De negatieve ionen kunnen ook helpen om het gemoed te kalmeren en de slaapkwaliteit te verbeteren door het verminderen van angst en het promoten van ontspanning.
  • Verhoging van energieniveaus: De vrijgave van negatieve ionen kan ook de algehele energie ‘boosten’ en de stemming verbeteren.

Spiritueel

De mystieke krachten van Zoutsteen zijn niet te onderschatten. Dit kristal wordt vaak gebruikt in spirituele rituelen en als een hulpmiddel voor meditatie vanwege zijn aardende eigenschappen. Het helpt bij het verbinden van het spirituele met het aardse, waardoor een diepere meditatieve staat bereikt kan worden. Himalaya Zoutsteen nodigt uit tot een kalme introspectie en bevordert een harmonieuze balans tussen lichaam en geest.

Emotioneel & Mentaal

Himalaya Zoutsteen is krachtig in het stabiliseren van de emotionele gezondheid. Het ondersteunt emotionele ontlading en helpt om de hartchakra te openen, wat leidt tot een gevoel van vreedzame tevredenheid. Het gebruik van zoutsteenlampen in je leefomgeving kan helpen bij het aanpakken van angstgevoelens, het verbeteren van de concentratie en zelfs het verlichten van de symptomen van seizoensgebonden affectieve stoornis.

Fysiek

Op fysiek vlak biedt Zoutsteen voordelen zoals het verlichten van huidaandoeningen, het verbeteren van de ademhalingsfuncties en het bevorderen van een betere bloedcirculatie. Deze eigenschappen maken het een uitstekende keuze voor het ondersteunen van de algehele fysieke gezondheid, en zijn vooral waardevol in ruimtes waar luchtzuiverheid een prioriteit is.

Zoutsteen vs Himalaya Zoutsteen

Hoewel alle zoutstenen hygroscopische eigenschappen hebben, wordt Himalaya Zoutsteen specifiek geprezen om zijn herkomst en de rijkere concentratie van mineralen die het bevat, wat resulteert in zijn kenmerkende roze gloed. Deze unieke kenmerken geven het een stap voor in zowel esthetische waarde als therapeutische voordelen.

Chakra

Himalaya Zoutsteen resoneert voornamelijk met het basischakra (1e chakra), wat bijdraagt aan een gevoel van gronding en stabiliteit. Het is ook effectief voor het zuiveren en in balans brengen van de sacrale chakra (2e chakra), waardoor het bevorderlijk is voor zowel fysiek welzijn als emotionele gezondheid.

Sterrenbeeld

Zoutsteen is veelzijdig en kan door alle sterrenbeelden worden gebruikt, vooral door die welke een sterke behoefte aan aarding en stabiliteit hebben.

Vindplaats

De meest bekende en uitgebreide vindplaatsen van Himalaya Zoutsteen zijn de Khewra Zoutmijnen in Pakistan, een majestueus natuurwonder dat al eeuwenlang deze kostbare zouten naar de oppervlakte brengt.

Het gesteente biedt een fascinerende combinatie van natuurlijke schoonheid, gezondheidsvoordelen, en spirituele verrijking, waardoor het een uitstekende toevoeging is aan elk huis of praktijk. Ontdek vandaag nog de kracht van deze wonderlijke steen en laat je inspireren door zijn natuurlijke charme en therapeutische potentieel.

N.b. Natuurlijk zijn de stenen niet enkel voor de hier genoemde sterrenbeelden en chakra’s maar doen ze ook voor anderen hun werk. De genoemde chakra’s zijn waar de steen automatisch haar positieve eigenschappen inzet terwijl de sterrenbeelden die genoemd worden van nature uit extra behoefte aan de steen hebben. De steen doet zijn werk dus net zo goed voor ieder ander. Stenen en andere alternatieve geneeswijzen zijn nooit een vervanging voor de medische wetenschap. Raadpleeg daarom altijd eerst een arts.

Hieronder een kleine selectie uit onze webwinkel